11 pentru travertin, la Caransebeş

Posted by: | Posted on: iulie 6, 2017
Vizualizări:1737

Artişti sculptori de talie internaţională sunt prezenți în această perioadă în urbea de pe malurile Timișului și Sebeșului, cu prilejul Simpozionului Internaţional de Sculptură Monumentală, una dintre cele mai importante manifestări culturale din România dedicată artei moderne. Evenimentul este unul deja tradiţional şi de anvergură mondială, ajungând anul acesta la cea de-a XV-a ediţie, acesta fiind totodată al doilea an în care materialul folosit este travertinul.

Simpozionul este onorat de participarea unui număr de 11 reputaţi artişti. Este vorba despre Dan Daniel – România, Roland Höft – Germania, Zigmunds Bielis – Letonia, Tanya Preminger – Israel, Tibor Zoltan Farkas – Ungaria, Laura Marcos – Argentina, Florin Vîlceanu – România, Jing Chu – China, Ahmad Soleimani – Iran, Jorg Van Daele – Belgia şi Eugen Petri din Ploieşti.

Tabăra de creaţie este situată în incinta fostului Târg de animale din zona Splaiul Sebeşului, fiind accesibilă spre vizitare tuturor iubitorilor de artă.

Travertinul este o rocă sedimentară poroasă de calcar, alcătuită din calcit, calcit slab magnezian și aragonit, care are o culoare gălbuie până la brună. Roca nobilă impresionează încă de la prima vedere, atrăgând prin aspectul catifelat, dar şi prin formele şi culorile sale, care reflectă varietatea şi fascinaţia naturii. Materialul mai are şi alte caracteristici esenţiale, precum rezistenţă la factori meteorologici şi durabilitate în timp.

Simpozionul Internaţional de Sculptură Monumentală în Travertin este organizat pe parcursul a 30 de zile, de către Primăria municipiului Caransebeş şi Casa de Cultură „George Suru”, în coordonarea şi implicarea cunoscutului artist Eugen Petri.

„Şi ediţia de anul acesta este onorată de participarea unui număr de 10 artişti profesioniști, de talie internaţională, toţi aceştia fiind selectaţi în urma unui concurs la care au aplicat 150 de participanţi. Le place aici, condițiile sunt foarte bune, iar atmosfera este una deosebit de prietenoasă. Lucrarea mea se numește «Centenar» și semnifică perfecțiunea cifrei 10, precum și unirea dintre primordial și zero”, a declarat coordonatorul simpozionului, sculptorul Eugen Petri.

„Lucrarea mea este denumită «Renașterea», simbolizând legătura dintre teluric și divin. Va avea forme primordiale precum cercul, ca formă perfectă și prioritară. Voi încerca să încadrez această perfecțiune și să dezvolt o compoziție pe verticală, care să exprime ideea de renaștere spirituală”, ne-a spus Florin Vîlceanu, din Drobeta Turnu Severin.

„Sculptura mea se numește «Apă Sfințită», apa fiind o resursă sustenabilă a existenței umane. Oamenii abuzeză cu risipirea acestui element, în vreme ce în unele părți ale Pământului, precum Africa, apa abia se găsește. Mă simt fantastic la Caransebeș, chiar mai bine ca acasă, pentru că locuiesc într-un oraș mare și aglomerat, Buenos Aires. Mai cred că, între noi, argentinienii, și voi, românii, există o legătură specială, pentru că suntem nații latine”, a menţionat Laura Marcos.

„Monumentul pe care care îl voi executa este denumit «Genesis», şi are legătură cu Teoria Big Bang. Astfel, în conceptul meu, Big Bang-ul are forma unui ou, în același timp fiind și o celulă care poartă în interiorul ei secvența noastră de ADN. Lucrarea va arăta ca un ou care se continuă cu două spirale, una tăiată și una finisată, care, desfăcute, formează ADN-ul nostru. Îmi place mult la Caransebeș, mi-am dorit demult să vin aici, a fost o surpriză deosebită când m-a anunțat maestrul Eugen Petri”, a spus Dan Daniel, doctorand în arte vizuale și originar din localitatea Beiuș, județul Bihor.

De adăugat că, în ultimii ani, anterior Simpozionului Internaţional de Sculptură Monumentală în Travertin, la Caransebeş s-au mai derulat încă o ediție dedicată acestui material, ediţii ale Simpozionului Internaţional de Sculptură Monumentală în Lemn, ocazii cu care au fost create 33 de monumente, ediţii ale Simpozionului Internaţional de Sculptură Monumentală în Marmură, în cadrul cărora au mai fost realizate alte 33 de opere de artă, precum şi ediţii ale Simpozionului Internaţional de Sculptură Monumentală în Andezit, ocazii cu care patrimoniul cultural al capitalei Ţării Gugulanilor s-a îmbogăţit cu alte 33 de creaţii artistice de anvergură.

Lucrările artistice respective sunt amplasate în Parcul Teiuş şi în Parcul tematic de sculptură monumentală situat la intrarea în municipiul Caransebeş, pe şoseaua dinspre Reşiţa, în cartierul Valea Cenchii, dar şi în diferite puncte din oraş.

Vasi POPESCU

 





Lasă un răspuns