„George Suru” şi-a dezvăluit taina

Posted by: | Posted on: aprilie 9, 2015
Vizualizări:2351

Tradiţionalul Concurs Naţional de Poezie intitulat „Sub semnul de taină – George Suru”, adresat iubitorilor de literatură, s-a desfăşurat pe parcursul a două zile, la sfârşitul săptămânii trecute, la Casa de Cultură din Caransebeş, organizator, împreună cu Primăria municipiului şi Consiliul Local, al acestui eveniment artistic.

Prin această manifestare, s-a dorit promovarea şi afirmarea talentelor literare de perspectivă. De asemenea, evenimentul, ajuns anul acesta la cea de-a XX- a ediţie, a fost organizat şi în semn de preţuire a operei scriitoriceşti şi a contribuţiei poetului George Suru la viaţa culturală a urbei de pe Timiş şi Sebeş.

La concurs au luat parte pasionaţi de literatură din toată ţara, fără limită de vârstă, care nu au publicat în volum. Festivitatea de premiere a avut loc în recent inauguratele săli de cenaclu literar, aflate la subsolul scenei sălii de spectacole a Casei de Cultură „George Suru”.

„Suntem prezenţi în acest nou lăcaş al literelor chiar în ziua când reputatul poet caransebeşean George Suru ar fi împlinit 75 de ani. Din păcate, grăbit fiind, acesta a închis cartea şi a plecat prematur dintre noi. Este o onoare şi un privilegiu deosebit să îl omagiem astăzi împreună”, a spus în debutul manifestării managerul instituţiei de cultură din urbea de pe Timiş şi Sebeş, Ioan Cojocariu.

Juriul, prezidat de scriitorul timişorean Gheorghe Secheşan, a acordat locul I tinerei Edith Negulici, în vârstă de 35 de ani, din Bucureşti. În prezent, aceasta ocupă funcţia de secretar literar în cadrul Teatrului Evreiesc de Stat din Capitală, fiind licenţiată în scenografie şi teatrologie şi a obţinut mai multe premii importante la concursurile naţionale din domeniul dramaturgiei.

În continuare, distincţiile au mers spre Georgeta Adelina Dozescu, din Timişoara, şi Cătălin Ştefan Topliceanu din Vaslui, iar Tatiana Munteanu din Galaţi a obţinut menţiune.

Manifestarea s-a bucurat de participarea scriitorului timişorean şi cadru didactic universitar Marcel Tolcea, director al Muzeului de Artă din Timişoara. Distinsul invitat a susţinut cu acest prilej o conferinţă detaliată privitoare la poetul omagiat. Totodată, au mai fost prezenţi la eveniment city-managerul municipiului Caransebeş, Nicolae Borcean, precum şi oamenii de litere Maria Bologa şi Nicolae Borlovan.

Tot cu această ocazie, a avut loc prezentarea a două volume – „Nemaipomenitele întâmplări ale vajnicului brigadier Marinică”, autor pe Gheorghe Secheşan, şi „Eliade, ezotericul”, semnat de Marcel Tolcea.

Poeziile premiate urmează să fie publicate în revista literară „Interferenţe” a Casei de Cultură „George Suru” din Caransebeş.

Vasi POPESCU

 

Lasă un răspuns