Opere daruite generatiilor ce vin

Vizualizări:2373

Opere daruite generatiilor ce vin

CARANSEBEŞ – 11 sculpturi în andezit au atras privirile celor câteva sute de invitați care au venit în tabăra de lângă râul Sebeș

Simpozionul Internațional de Sculptură Monumentală de la Caransebeș a devenit atât de important în străinatate încât a început să fie cunoscut și în România!”, spunea, mai în glumă, mai în serios, criticul de artă Pavel Șușară la vernisajul celei de-a 12-a ediții asimpozionului, a doua în andezit, desfășurat luni după amiază în capitala gugulanilor.

Pe bună dreptate, am spune, pentru că și ediția din acest an s-a dovedit o adevărată reușită din punct de vedere artistic. Dacă în alți ani, sculptorii au lucrat pe caniculă, de data aceasta ploaia a fost cuvântul de ordine care nu odată le-a îngreunat acestora eforturile de a da o formă andezitului dur, adus la Caransebeș tocmai din Bistrița Năsăud, prin bunăvoința unui prieten de suflet al gugulanilor.

„Aici, în inima Banatului de Munte, noi am învățat să dansăm când alții se temeau de furtună. Şi acești artiști, fie ei din Bulgaria, din Macedonia, din Mexic, Thailanda, Ungaria, Olanda, Germania sau România, au învățat timp de o lună să danseze în furtună, în ploaie. Tot ceea se intâmplă aici va rămâne peste veacuri iar aceste opere vor fi peste timp gândurile, visele, speranțele acestor sculptori care vor transmite un mesaj generațiilor care vin după noi.”, le-a transmis primarul Marcel Vela celor prezenți. Cosmopoliții artiști prezenți în acest an la Caransebeș au găsit aici o zonă extraordinar de frumoasă, de care s-au îndrăgostit aproape instantaneu.

„Sunt foarte fericit că am avut ocazia să lucrez în țara celui mai mare artist al secolului XX, Constantin Brâncuși. Am întâlnit aici oameni extraordinari, dl Cojocariu, dl Vela, cărora nu pot decât să le mulțumesc că m-au chemat tocmai din Mexic ca să las o parte din sufletul meu pe aceste meleaguri”, a spus pitorescul Javier Astorga, cel care i-a și dăruit primarului Vela o minisculptură intitulată „Omagiu lui Brâncuși”.

Coordonatorul simpozionului, sculptorul Eugen Petri, a caracterizat ediția din acest an drept un succes deosebit, cu lucrări extrem de diverse ca tematică. „Lucrarea lui Javier, spre exemplu, se intitulează „Antarctica” și este inspirată din natură. Andrej Mitevski, din Macedonia, a realizat un cub perfect, de fapt este o spirală înglobată în acest cub” a spus Petri, completat și de Pavel Șușară, potrivit căruia „forma de raportare a sculptorilor din acest an la piatră a fost, cu mici excepții, cea pe verticală”.

Cele 11 sculpturi realizate la ediția din acest an vor fi amplasate tot în parcul tematic realizat de municipalitate la intrarea în oraș dinspre Reșița.

Nina Curiţa

Sursa: http://www.caon.ro/

Lasă un răspuns